Ceal

Sociaal ondernemen in wijk & onderwijs

Sociaal ondernemen in de wijk

Twee jaar experimenteren met sociaal ondernemerschap in de wijk én onderwijs, op lokaal én Europees niveau, dat is CEAL (Community Enterprise Action Learning Network) in een notendop.

 

Pilots in Utrecht Overvecht: sociaal ondernemen als uitdaging

In twee pilot programma's hebben studenten van de Universiteit Utrecht (USBO), wijkbewoners en lokale initiatieven uit de wijk Overvecht (Utrecht) prototypes van sociale ondernemingen ontworpen en bij behorende sociale waarde proposities getest. In een tweede fase ontwikkelden zij (samen met nieuwe instappers uit de wijk) hun prototype hands- on en al lerend en reflecterend richting een werkende sociale onderneming. Ondermeer Café Mama, U-Nite, Wijkverbinders en SpelenderOndernemender zijn binnen dit programma (verder) ontwikkeld. 

 

Partnerschap als brug tussen universiteit en wijk

De huidige maatschappij verandert snel en vraagt een ondernemende houding van jongeren in alle lagen van de samenleving. Om te kunnen voldoen aan de eisen die een nieuwe maatschappij stelt en om zelf vorm te geven aan de toekomst van zichzelf en hun omgeving. Vanuit de visie dat sociaal ondernemerschap en action learning het perspectief bieden om zowel in het formele onderwijs als in de wijk van betekenis te zijn en beide te verbinden, is het idee ontstaan om beide contexten samen te brengen en hiermee te experimenteren. Het partnerschap in Overvecht bestaat uit: Universiteit Utrecht/USBO, Wijk&Co, Elos Foundation en SE Learninglab. 

Wil je meer weten over de pilots, lees dan het boekje: Ondernemen in de Wijk.

 

Verder als: Learning Lab Overvecht

Naast het ontwikkelen en experimenteren met 'sociaal ondernemen als uitdaging' door studenten en bewoners uit de wijk hebben we gewerkt aan het ontwikkelen van een platform dat op duurzamere wijze verder gaat met het creëren van sociale impact in de wijk en waar het programma, de ontstane initiatieven en de groeiende community rondom sociaal ondernemen gezamenlijk verder kunnen werken naar een kantelpunt waar sociaal ondernemen in Overvecht vanzelfsprekend wordt: Learning Lab Overvecht. 

Meer weten over Learning Lab Overvecht? 

 

Europees programma: Community Enterprise & Action Learning Network

Op internationaal niveau maakte deze Utrechtse pilot onderdeel uit van het Europese CEAL: Community Enterprise Action Learning Network. Met zes partnerteams uit vijf landen (Engeland, Spanje, België, Duitsland en Nederland) hebben op we op basis van de lokale ervaring een gezamenlijk proces model ontwikkeld voor iedereen die action learning programma's wil inzetten om met jongeren te werken aan het realiseren van sociaal ondernemende initiatieven. Meer informatie vind je op de CEAL-website.