"Saamhorigheid voor mij is: koffie ochtenden met elkaar, balletjes gehakt uitdelen/eten, op je gang goed contact."

Bewoner Koornhorst

Gewoon Bijzonder

een community boost in wooncomplexen voor ouderen

2016-10-13 18.51.31.jpg

 Een jaar lang maakten we onder het motto Gewoon Bijzonder werk van community building in vier wooncomplexen voor ouderen: Koornhorst en De Drecht in Amsterdam Zuidoost, Ludgerus in Deventer en Laan van Berlijn in Haarlem. Wij, dat zijn Joop Hofman, Birgit Oelkers, Irma Vroegop en Mara Verduin. Samen met bewoners, woonbegeleiders, managers, huismeesters, sociaal beheerders en andere buurtmakers werkten we aan saamhorigheid, mooie dromen en alledaagse verlangens van bewoners. Samen leren, vieren en vooral ook werken aan ‘het samen goed houden’. Vanuit Stichting ‘Moved by ABCD’, gesteund door twee landelijke ouderenfondsen (RCOAK en Sluyterman van Loo) en plaatselijke partners: woningcorporaties en zorgorganisaties in Deventer, Amsterdam Zuidoost en Haarlem. 

 

Onze ervaringen en geleerde lessen

In november 2016 is Gewoon Bijzonder als landelijk initiatief afgesloten, maar gaat in de vier wooncomplexen gewoon door als manier van werken. Onze ervaringen en lessen hebben we opgeschreven in drie publicaties: 

  • In een Pas op de Plaats lees je wat er het eerste halve jaar zoal gebeurd is en welke we blauwgroene draden na een half jaar zichtbaar werden.

  • Het ‘Tot-slot-nog-even-dit-boekje’ verhaalt over de in’s en out’s van community building in de vier wooncomplexen, over de energie van het doe-team, de rol van lokale professionals, de samenwerking met de buurt, over de energie van het doe-team, het leren en het doorgaan. Wil je een gedrukt exemplaar? Stuur dan een mailtje naar mara@maraverduin.nl.

  • Een verslag van het afsluitende Gewoon Bijzonder Festival

Begin volgend jaar verschijnt er ook een documentaire over community building in de vier wooncomplexen van Gewoon Bijzonder, gemaakt door Maarten Boers van Zeebenen Films. Eerder maakte hij al een aantal impressies en portretten: 

  • Portret van twee Koornhorst bewoners die samen zwemmen in het Bijlmerbad

  • Portret van de Haakclub in Koornhorst

  • Impressie van het afsluitende Gewoon Bijzonder Festival in oktober 2016

Meer info over ABCD: Community building in de praktijk: Asset Based Community Development in Gloucestershire